انواع طرح در فرش های ایرانی
زیبایی سحرانگیز رنگ و نقش فرش های کشور کشور ایران به نحوی میباشد که می قدرت خاطرنشان کرد والاترین مقام را دربین هنرهای مردمی دارااست. قالیشویی در مشهد حضور و بقای فرش در گذار تاریخ فلات کشورایران، همواره تجلیگر بخشی از فرهنگ و تمدن و هنر ساکنان روستاها، شهرها و مردمان عشایر و قبایل آن محسوب میشود. پراکندگی جغرافیایی این هنر در پیشین و اکنون شایان توجه و تأمل میباشد. درهریک از بخش ها باشیوه و نحوه خاص خویش و با توکل بر خصوصیتهای کاربردی فرشها سعی بر اخلاق و رفتار زیبایی داراهستند. این وجاهت جز به رنگ و نقش میسر نشده میباشد. رنگ و نقش در هر مورد ازمناطق خصوصیت مستقر و خاص خود را یافته که در کنار خصوصیتهای فنی خاص هر حیطه، قابلیت و امکان آشنایی و پاک فرشها را از یکدیگر به وجود میاورد. تنوع طرح و نقش فرشهای اهل ایران به حدی میباشد که آن را توانمندترین و سفتترین برهان اعتبار هنری این اثرها میشمارند. دراین نوشته به معرفی اجمالی اشکال طرح و نقشه در فرشهای اهل ایران خوا هیم پرداخت. بعد از پژوهش این نوشتهی علمی می توانید برای مشاهده جدیدترین طرح و نقشه ها در فرش دستباف اهل ایران که برگرفته از تیم بندی مطرح گردیده در همین نوشتهعلمی هستند، به شاخه نخ و نقشه قالی در وب سایت ایفرش مراجعهنمایید.
فرشهای طرح شکارگاه
درین طرح سوارکار، تیر و کمان، نیزه، درخت و گل مشهود است. شکارگاه درختی، شکارگاه قابی، شکارگاه ترنجدار، شکارگاه لچک ترنج و شکارگاه سراسری گونه های طرح شکارگاه میباشد.
فرشهای طرح قابی
طرح قابی از یکسری فریمهای متفاوت که به صورت منظم کنار هم قرار گرفتهاند ساخته شده میباشد. باطن هر کادر با گل و برگهای متفاوت تزیین میشود. قابی اسلیمی، قابی ستونی و قابی قرآنی کرمان طرحهای فرعی طرح قابی میباشد.
فرشهای طرح گل فرنگ
این طرح مبتنی بر صورت گلهای طبیعی مانند رز با رنگهای پرنور در حیث گرفته می شود. گل فرنگ بیجار، گل فرنگ گل و بلبل، گل فرنگ مجموعه گلی، افشان گل فرنگ و… طرحهای گل فرنگ به شمار میایند.
فرشهای گلدانی
این طرح مرتبط با زمان صفویه می گردد، به طور یک گلدان گرانقدر آحاد سطح فرش را دربرمیگیرد. گلدانی دوطرفه، گلدانی ختایی، گلدانی سراسری، گلدانی محرابی، گلدانی تکراری، گلدانی لچک ترنج و… گونه های طرح گلدانی میباشد. قضیه داخلی فرش نیز لبریز گردیدهاست از گل ها و برگ ها و ساقه های پی در پی. بافندگان فرش در کاشان، قم، کرمان و تبریز از این طرح به کار گیری میکنند.
فرشهای طرح محرابی
این طرح با الهام از محراب که محل نماز گزاردن امام جماعت میباشد تهیه و تنظیم گردیدهاست. محراب گلدانی، محراب قندیلی و محراب درختی از طرحهای محرابی می باشند.
فرشهای با طرح هندسی
انواع هندسی درین طرح فرش به عمل میرود. هندسی ترنجدار، هندسی لچک ترنج، هندسی ستاره، هندسی بندی قابی، هندسی خاتم شیرازی و… از طرحهای اساسی این تیم میباشد.
فرشهای طرح محرمات
این طرح به قلمدانی نیز پر اسم و رسم میباشد. قلمدانی سراسری، طرح بته با قضیه رنگی و گل ریز با مورد یکرنگ طرحهای فرعی این دسته میباشد.
فرشهای طرح تلفیقی
این طرحها در تاثیر ادغام و تلفیق دو یا این که چندین طرح اساسی به وجود آمدهاند و تنوع عظیمای دارا هستند.
برچسب: قالیشویی در مشهد،